توسعه اقتصادی وتحولات اجتماعی و جهانی، نخبگان تجارت را به درک این واقعیت نایل کرده است که برای گذار از مرحله در حال توسعه بودن به مرحله توسعه یافتگی پایدار تعریفی از خود ارائه دهند و رشد و توسعه صادرات به کشورهای مختلف دنیا یکی از مهمترین گام هاییست که تاجران خبره بر میدارند.
انجام صادرات و فروش کالا در بازارهای خارجی از ظرائف و حساسیت های خاصی برخوردار است، که عدم توجه به آنها ممکن است سرمایه گذاری های انسانی و مالی را در این خصوص به هدر دهد. صادرات مانند هر کار تجاری دیگر نیازمند آینده نگری، برنامه ریزی، آشنایی با روشهای علمی، تحرک لازم و جلب اعتماد خریداران خارجی است. مراحل صدور کالا را میتوان به شرح زیر معرفی نمود:
۱- بازاریابی بین المللی: اولین و مهمترین قدم در انجام صادرات است. بازاریابی بین المللی یعنی شناخت بازارهای خارجی و راه های نفوذ به آن که دستیابی به این شناخت از طریق مذاکره با خریداران، استفاده از اطلاعات و آمارهای رسمی، شرکت در نمایشگاه های بین المللی، تماس با رایزنان بازرگانی در سفارتخانه ها و اتاق های بازرگانی و همچنین استعلام از موسسات بین المللی و مراکزی که در این مورد خدمات ارائه می دهند امکانپذیر است. همچنین شناسائی کالاهای رقیب و کیفیت و قیمت آنها در بازار موردنظر و استفاده از روش های تبلیغاتی برای معرفی کالا نقش مهمی در موفقیت یک صادرکننده دارند.
۲- صدور پیش فاکتور یا پرفورما: صادرکننده باید پروفرما یا پیش فاکتور را که حاوی قیمت و مشخصات کالا و فروشنده آن است برای خریدار ارسال نماید.
۳- تهیه و تدارک و بسته بندی: صادرکننده در این مرحله باید کالا را تهیه و مطابق با توافق به عمل آمده بسته بندی نماید.
۴- تعیین ارزش گمرکی: ارزش گمرکی عبارتست از بهای سیف (بهای خرید کالا در مبدأ به اضافه هزینه بیمه و حمل و نقل و باربندی) و کلیه هزینه های مربوط به افتتاح اعتبار یا واریز بروات و همچنین حق استفاده از امتیاز نقش، مدل و علامت بازرگانی و سایر حقوق مشابه مربوط به کالا و سایر هزینه هایی که به آن کالا تا ورود به اولین دفتر گمرکی تعلق می گیردکه از روی سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا تعیین و براساس نرخ ارز و برابری های اعلام شده از طرف بانک مرکزی ایران در روز تسلیم اظهارنامه خواهد بود.
۵- کسب مجوز صدور از ارگان ها و سازمان های ذیربط: پس از بازاریابی صادرکننده باید مجوز صدور کالا را از ارگان هایی ماندد وزارت صنعت، معدن و تجارت،کشاورزی، بهداشت، سازمان ملی استاندارد و یا نهادهای دیگر کسب نماید.
۶- اظهار کالا به گمرک: در این مرحله کالا به گمرک حمل می شود و اظهارنامه خروجی یا صادراتی تنظیم و به گمرک ارائه می گردد. پس از ارزیابی کالا و پلمپ کردن بسته ها جواز خروجی اخذ می گردد.
۷- عقد قرارداد حمل و بیمه: صادرکننده با یکی از شرکتهای معتبر حمل و نقل بین المللی قرارداد حمل امضاء می کند و همچنین کالا را تا رسیدن به مقصد بیمه میکند.
۸- دریافت گواهی بازرسی کالا: این گواهی که معمولاً مورد درخواست خریدار است توسط مؤسساتی که موارد توافق طرفین قرار گرفته است صادر می شود.
۹– صدور فاکتور و اخذ گواهی مبدا: صادرکننده در این مرحله باید فاکتور فروش کالای خود را صادر و به تأیید اتاق بازرگانی محل برساند و اتاق بازرگانی در ازای ارائه تصویر پروانه گمرکی، تصویر بارنامه حمل و تصویر فاکتور فروش گواهی مبدأ کالا را صادر خواهد نمود. لازم به ذکر است در حال حاضر صدور گواهی مبدا بصورت فرآیند الکترونیکی و از سامانه یکپارچه گواهی مبدأ اتاق بازرگانی ایران صورت می گیرد.
۱۰- ارسال کالا: صادرکننده جواز خروجی را به شرکت حمل و نقل تحویل می دهد و شرکت مزبور بر اساس آن بارنامه حمل صادر و کالا را از گمرک بارگیری و به مقصد حمل می کند.
مدارک مورد نیاز برای صادرات کالا در گمرک
برای صادرات کالا از کشور قبل از هر چیز تهیه مدارک و اخذ مجوزهایی لازم است. صادرکننده کالا باید با در دست داشتن این اسناد و مدارک به گمرک محل صادرات کالا مراجعه نماید.
الف) اسنادی که جهت صادرات کالا برای مراجعه به گمرک لازم است:
ب) مدارک مربوط به صاحب کالا یا صاحب کارت بازرگانی برای صادرات کالا
ج) مدارک مورد نیاز جهت نماینده یا صاحب کارت بازرگانی برای صادرات کالا
مراحل صادرات کالا در گمرک
در این مرحله شخص با در دست داشتن کلیه مدارک جهت کدینگ کردن خود یا شرکت مورد نظر برای صادرات کالا در گمرکات کشور اقدام می کند. صاحبان کالا، دارندگان کارت حق العمل کاری و نمایندگان می توانند با یکبار مراجعه به واحد احراز هویت گمرکات اجرایی و پس از پرکردن فرم های مربوطه و ارائه مدارک لازم از قبیل کارت ملی، کارت بازرگانی، شناسه ملی (اشخاص حقوقی) و مدارک وکالت نامه معتبر با تأیید گمرک، کدینگ شوند. پس از کدینگ کردن ۲ کد به نماینده ارسال می شود.کد اول کد ۹ رقمی بوده و به نماینده داده می شود و کد دوم همان شماره ملی فرد اظهارکننده می باشد.
پس از اخذ نام کاربری و رمز عبور با مراجعه به سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی گمرک الکترونیک (https://epl.irica.ir یا http://csw.irica.ir ) فرایند اظهار و صادرات کالا صورت می گیرد. توجه داشته باشید که با اجرای سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی الکترونیکی شدن تمامی مراحل صادرات کالا این مسأله امریست کاملا تخصصی و حساس که گاهاً برخی از ترخیص کاران مجربی که سالهاست به امر ترخیص کاری مشغولند نیز دچار مشکل و خطا می شوند که خوشبختانه گروه بازرگانی فرتاک تجارت با دارا بودن تیم مجرب و فارغ التحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته های بازرگانی بین الملل و گمرک به حول قوه الهی این امر را به بهترین و سریع ترین نحو ممکن انجام می دهد.
جهت انجام فرآیند دوراظهاری صادرات می بایست در ابتدا از منوی کاربر وارد صفحه دوراظهاری صادرات شده و اقدام به تکمیل فرم نمایید.
جهت دریافت سریال گمرکی و تکمیل فرایندها در گمرکات اجرایی، موظف به طی ۸ مرحله به شرح زیر می باشید:
۱٫ قوانین و توافقنامه
۲٫ ورود اطلاعات
۳٫ اضافه کردن مدارک
۴٫ ارائه مجوزهای مورد نیاز
۵٫ تأیید ارسال
۶٫ صدور کوتاژ
۷٫ مشاهده وضعیت اظهار
۸٫ ورود اطلاعات کامیون
به جرات میتوان گفت معقوله صادرات کالا به قدری تخصصی است که عدم آگاهی به آن میتواند خساراتی را به بازرگانان وارد نماید و زمان زیادی را اصراف نماید و موجب بدقولی و ضررو زیان برای فروشندگان و صادرکنندگان گردد. لذا ما به شما پیشنهاد می کنیم با آزمون و خطا به استقبال تجارت خود گام نگذارید و کار را به کاردان بسپارید.
گروه بازرگانی فرتاک تجارت با دارا بودن دفاتری در کشورهای ایران (تهران، قم، شیراز)، چین (شانگهای، گوانژو)، امارات (دبی) و ترکیه (استامبول) و همچنین تیم بازاریابی در کشورهای روسیه، عراق، افغانستان، تاجیکستان و دیگر کشورها آماده همکاری با کلیه بازرگانان و واردکنندگان عزیز در رابطه با صادرات از مرحله بازاریابی کالا تا تحویل کالا در محل خریدار می باشد و به شما این اطمینان داده می شود که کلیه مراحل ذکر شده در بالا به بهترین و تخصصی ترین شیوه ممکن انجام پذیرد و امید است که تجار محترم از خدمات فوق بهره لازم را ببرند.
هدف نهایی ما تحویل به موقع و سلامت کالای شماست.